Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Το σχέδιο του Χιμένεθ για το διπλό


Από το συγκεκριμένο γήπεδο ευχάριστες θύμισες έχει μόνο ο Εϊντούρ Γκουντγιόνσεν. Στις εξέδρες του μεγάλωσε άλλωστε,
σε αυτές έζησε τα ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια του παρακολουθώντας τον πατέρα του να κάνει όμορφα πράγματα ως ένας από τους (επί επταετίας) καλύτερους επιθετικούς που διέθετε η Άντερλεχτ.Η ΑΕΚ όμως έχει μόνο άσχημα πράγματα να θυμάται. Το περυσινό ταπεινωτικό 3-0 από μία ομάδα που την περίοδο εκείνη βρισκόταν σε κακό χάλι, αλλά και το 2-2 του 2006, το οποίο ναι μεν ως αποτέλεσμα ακούγεται καλό, ωστόσο δεν ήταν αρκετό για την πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, προκαλούν δυσάρεστες αναμνήσεις.

Ας όψεται ασφαλώς η Μίλαν (για την περίπτωση του 2006) η οποία κάθισε κι έχασε στην έδρα της από τη Λιλ (0-2) σε ένα ματς που τότε είχε προκαλέσει μεγάλη οργή στις τάξεις της Ενωσης αλλά και εξίσου σημαντικούς ψιθύρους στους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς κόλπους (εντός κι εκτός UEFA).

Οι άξονες του σχεδίου

Αν δεχθούμε ότι η θέση του τερματοφύλακα δεν αλλάζει κάτι στο αγωνιστικό πλάνο μίας διάταξης, τότε ο προβληματισμός του Μανόλο (που επίσης έχει να επιλέξει ανάμεσα σε Κωνσταντόπουλο και Αραμπατζή για το νο.1 ) αφορά περισσότερο στο ποιον εκ των Μπέλεκ ή Λυμπερόπουλου πρέπει να επιλέξει για την κορυφή της επίθεσης. Θα προτιμήσει το τρέξιμο, τη δύναμη και τον ενθουσιασμό (Μπέλεκ) από την εμπειρία, τη σιγουριά και την αποτελεσματικότητα (Λύμπε); Ίδωμεν...

Από εκεί και πέρα το σχέδιο απόδρασης από το «Κονστάντ φαν ντε Στοκ» βασίζεται σε τέσσερις σημαντικούς άξονες. Είναι σαν κρίκοι αλυσιδίας, ένας εξ αυτών αν χαλαρώσει η ΑΕΚ (η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχει δώσει επίσημο ματς εδώ και 21 ημέρες) θα απειληθεί σοβαρά με ήττα. Γι αυτό και ο Χιμένεθ ζητά επιτακτικά τα ακόλουθα:

1. Δυναμικό ξεκίνημα του αγώνα, δηλαδή ένδεκα ποδοσφαιριστές που θα είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν την παραμικρή μάχη να πάει χαμένη και κυρίως να μην δώσουν στον αντίπαλο την αίσθηση ότι φοβούνται, όπως δηλαδή συνέβη στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Ντινάμο με την Τιφλίδα: «αν μπούμε χαλαρά θα έχουμε πρόβλημα. Αν μπούμε με φόβο και διστακτικότητα, πάλι θα έχουμε πρόβλημα. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι, πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα από την αρχή. Ομάδα που φοβάται ή δεν έχει τόλμη είναι χαμένη από τα αποδυτήρια» είπε σχετικά ο Ισπανός.

2. Σίγουρες πάσες και αλληλοκάλυψη. «Η βιασύνη είναι εχθρός μας. Πρέπει να ελέγχετε τους εαυτούς σας, να κρατάτε τις θέσεις σας και να παίζετε σίγουρα και με καθαρό μυαλό. Καλύτερα να κάνετε περισσότερες πάσες που θα μας δίνουν ηρεμία, παρά να ψάχνετε κάτι πολύ δύσκολο».

3. Πρώτα αμυντική και μετά επιθετική σκέψη. «Από την άμυνα πρέπει να χτίσουμε για την επίθεση. Σωστή άμυνα πρέπει να παίζετε όλοι, να μαρκάρετε δυνατά αλλά και προσεχτικ, να δίνετε κάλυψη στον συμπαίκτη, να μην χάνετε τη συγκέντρωση και να μιλάτε συνεχώς μεταξύ σας».

4. Εναλλαγές ρόλων και θέσεων: Η (κατά τα φαινόμενα) ταυτόχρονη χρησιμοποίηση των Γκουντγιόνσεν, Κάρλος, Λεονάρντο και Μπέλεκ (ή Λυμπερόπουλου) συνεπάγεται και εναλλαγές θέσεων μεταξύ των τεσσάρων προαναφερθέντων, τακτική με την οποία ο κ. Χιμένεθ πιστεύει ότι θα μπερδέψει τον αντίπαλο. «Πρέπει να είστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι γι αυτό. Να ξέρετε τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν και να λειτουργείτε με ταχύτητα σκέψης και ευστροφία γιατί μπορείτε να το κάνετε» τόνισε ο Ισπανός στους παίκτες που θα έχουν τις (4) κύριες μεσοεπιθετικές αρμοδιότητες και δραστηριότητες στο αποψινό ματς.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites